Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Σύντομα ανοίγει και πάλι για το κοινό το Ευπαλίνειο Όρυγμα. Μαθητές από το 1ο & 2ο Γυμνάσιο Σάμου μαθαίνουν τα πάντα για την αναστήλωση του Ευπαλίνειου Ορύγματος!!

Μια μοναδική ομιλία είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί των δύο Γυμνασίων της πόλης της Σάμου, την Τετάρτη 23/11/2016 στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας, με ομιλητή τον κ. Αθανάσιο Κάλφα πολιτικό μηχανικό του Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος ηγήθηκε στην αναστήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευπαλίνειο Όρυγμα Πυθαγορείου.


Οι μαθητές του 1ου και του 2ου Γυμνασίου Σάμου συμμετέχουν σε ένα Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/σης Δ/μιας Εκπ/σης Σάμου με τίτλο «Χτίζω βήμα βήμα το παρελθόν: μαθαίνω τα επαγγέλματα του Μουσείου» που σκοπό έχει να φέρει τα παιδιά σε επαφή με επαγγελματίες του κλάδου αυτού (αρχαιολόγοι, αναστηλωτές, συντηρητές, σχεδιαστές, φωτογράφοι κ.α). Υπεύθυνες του προγράμματος είναι οι φιλόλογοι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνα Βαμβάτσικου του 2ου Γυμνασίου Σάμου και κα Δήμητρα Τριβέλα του 1ου Γυμνασίου Σάμου.

Στην παρουσίαση του ο κ Κάλφας ανέλυσε τις εργασίες που έγιναν στο Αρχαιολογικό Μνημείο που χρονολογείται να κατασκευάστηκε περίπου το 550 Π.Χ. για να μεταφέρει το νερό από την περιοχή Αγιάδες των Μυτιληνιών, στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

Η σήραγγα του Ευπαλίνειου Ορύγματος θεωρείται για τον κ. Κάλφα ως ‘Μνημείο  Παγκόσμιας Εμβέλειας’ το οποίο παρουσιάζει μοναδικότητα για την τόσο παλιά εποχή, αφού ενώθηκαν δύο σήραγγες στη μέση του βουνού, ενώ είχαν ξεκινήσει από δύο αντίθετα σημεία απόσταση περίπου 1.100 μέτρων.

Ακόμα και στις μέρες μας, με την τεχνολογία να έχει εξελιχθεί απίστευτα (gps) δεν επιτυγχάνεται τόσο μεγάλη ακρίβεια στην ένωση δύο τούνελ τα οποία έχουν ξεκινήσει από τις αντίθετες πλευρές, τόνισε ο κ. Κάλφας.


Σε επόμενα άρθρα θα σας παρουσιάσουμε πολλά από τα στοιχεία που παρουσίασε ο ομιλητής και τα οποία αξίζει να γνωρίζετε σχετικά με τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο Ευπαλίνειο Όρυγμα ώστε σε λίγους μήνες να δοθεί και πάλι στο κοινό.


Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στις καθηγήτριες και τους μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο θα χαρίσει σε όλους μας πληροφορίες σημαντικές για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία του νησιού μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.