Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Αφιέρωμα – Το σημείο μηδέν της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη που μας συγκίνησε

Όπως σας είχα υποσχεθεί, μέσα από το ιστολόγιο μου θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε πληροφορίες και να δείτε εικόνες από όλα όσα ζήσαμε με τη σαμιώτικη αποστολή στη Νέα Υόρκη.

Ξεκινώ λοιπόν τα αφιερώματα με το σημείο στο οποίο νιώσαμε όλοι μας απίστευτα μεγάλη συγκίνηση, και αναφέρομαι στο σημείο μηδέν, εκεί που κάποτε δέσποζαν οι δίδυμοι πύργοι.

Στο σημείο αυτό, και εκεί που κάποτε θαύμαζε κανείς τους δίδυμους πύργους μπορεί σήμερα κανείς να δει δύο τεράστιες δίδυμες δεξαμενές με νερό, που όμως τις θαυμάζεις ως ένα υπέροχο έργο τέχνης. Το νερό πέφτει από ψηλά σαν καταρράκτης ορμητικά, από κάθε σημείο της τεράστιας αυτής τετράγωνης πισίνας. Στη μέση υπάρχει ένα μικρότερο τετράγωνο στο οποίο το νερό εξαφανίζεται.



Όλο αυτό συμβολίζει την εξαφάνιση των πύργων όπου μαζί τους παρέσυραν και χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, ενώ βλέποντας το νερό να τρέχει έχεις την αίσθηση της εικόνας εκατομμυρίων δακρύων να ρέουν.




Γύρω γύρω από τις δύο τεράστιες δεξαμενές υπάρχει μάρμαρο στο οποίο είναι χαραγμένα όλα τα ονοματεπώνυμα των ανθρώπων που έχασαν τις ζωές τους στη τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου.




Λίγο πιο δίπλα θαυμάζει κανείς σήμερα το ‘One World Trade Center’, το ψηλότερο κτίριο στο Δυτικό Ημισφαίριο. Μείναμε άφωνοι από το επιβλητικό του ύψος που αγγίζει τα σύννεφα.




Θαυμασμός και συγκίνηση ήταν τα δύο συναισθήματα που μας κυρίευσαν. Ο τόσο ψηλός νέος πύργος, οι δίδυμοι καταρράκτες και η προσεγμένη διαμόρφωση του χώρου μας άφησαν όλους έκπληκτους.

Στο σημείο αυτό γράφτηκε κάποτε ένα μεγάλο δυστύχημα που είχε σαν αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων ζωών.




Νοιώθουμε χαρούμενοι που βρεθήκαμε στο σημείο αυτό μέσα από την αγάπη μας στην ελληνική παράδοση, και υπερήφανοι που σας εκπροσωπήσαμε σε μια τόσο μακρινή σαμιώτικη αποστολή, του Δήμου Σάμου. Γ’ αυτό και μοιραζόμαστε μαζί σας όλα όσα είδαμε και ζήσαμε, ως μικρή ανταπόδοση της αγάπης σας, αυτής της αγάπης που μας ταξίδεψε τόσο μακριά.



Την επίσκεψη μας στο σημείο μηδέν οφείλουμε στις δύο σαμιώτισσες που ζουν μόνιμα στη Νέα Υόρκη, τη Millie Amorgianos και τη Denise Amorgianos, τις οποίες και ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που αφιέρωσαν ώστε να υλοποιηθεί αυτή η επίσκεψη.

Θα ακολουθήσουν και άλλα αφιερώματα για να πάρετε και εσείς μια ιδέα του μεγαλείου της ζωής στη Νέα Υόρκη, έτσι όπως οι σαμιώτες εκεί φρόντισαν να γνωρίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.