Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ου Καδής στου Παν’ Βαθύ το Σάββατο 12/3 στις 14:00

Το έθιμο του Καδή θα αναβιώσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Ο Καπετάν Λαχανάς’ το Σάββατο 12 Μαρτίου 2016, στις 2 το μεσημέρι, στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος, στο Άνω Βαθύ.

Το έθιμο του Καδή έχει τις ρίζες του στην εποχή της Τουρκοκρατίας κ καθιερώθηκε ως σατιρικό λαϊκό δρώμενο τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια, σάτιρα στην ουσία προς κάθε είδους εξουσία.

Την τελευταία λοιπόν Κυριακή της αποκριάς ο Καδής (Τούρκος δικαστής και εισπράκτορας των φόρων) φτάνει στο χωριό καθισμένος ανάποδα σε έναν γάιδαρο, συνοδευόμενος από μασκαράδες. Οι κάτοικοι τον υποδέχονται και στη συνέχεια αρχίζει να δικάζει διάφορες παρανομίες και παρασπονδίες των κατοίκων, πάντα με σατιρική διάθεση και βάζοντας στο τέλος χρηματικά πρόστιμα.


Επειδή όμως στο νησί της Σάμου εδώ και πολλά χρόνια έχει καθιερωθεί ο Καδής να αναβιώνετε με μεγάλη επιτυχία και στο χωριό των Σπαθαραίων, στο Άνω Βαθύ θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την εκδήλωση το Σάββατο 12/3.


Το έθιμο αυτό το θυμόμαστε όλοι στο Άνω Βαθύ από την παιδική μας ηλικία και χαρήκαμε ιδιαίτερα όταν μάθαμε ότι το έθιμο θα αναβιώσει και πάλι φέτος ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού.

Καλή επιτυχία στους διοργανωτές και συγχαρητήρια εκ των προτέρων για τη διατήρηση της παράδοσης και των εθίμων μας. Μη χάσει κανείς το ξεκαρδιστικό αυτό δρώμενο στο Άνω Βαθύ, το Σάββατο 12/3, στις 2 το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.