Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Μη χάσετε το έθιμο του ‘Καδή’ στο Άνω Βαθύ την Κυριακή 11/2


Πότε ακόμα κόβαμε πίτες, πότε έφτασαν και οι απόκριες. Έτσι γρήγορα θα έρθει και το Πάσχα και ούτε που θα το έχουμε καταλάβει.

Πιστός στο ραντεβού του και φέτος ο ‘Καδής’ έρχεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος Σάμου ‘Ο Καπετάν Λαχανάς’, την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στο Δημοτικό Σχολείο στο Άνω Βαθύ.


Το Σαμιώτικο αποκριάτικο έθιμο θέλει τον Καδή στο μικρό καφενέ του χωριού να δικάζει τα κακώς κείμενα της γειτονιάς, της χώρας, αλλά πάντα με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Το έθιμο του Καδή έχει τις ρίζες του από την εποχή της Τουρκοκρατίας κ καθιερώθηκε ως σατιρικό λαϊκό δρώμενο τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια, σάτιρα στην ουσία προς κάθε είδους εξουσία.



Ο Καδής (Τούρκος δικαστής και εισπράκτορας των φόρων) θα φτάσει και φέτος στο χωριό καθισμένος ανάποδα σε έναν γάιδαρο, συνοδευόμενος από μασκαράδες. Οι κάτοικοι τον υποδέχονται και στη συνέχεια αρχίζει να δικάζει διάφορες παρανομίες και παρασπονδίες των κατοίκων και των τοπικών αρχών, πάντα με σατιρική διάθεση. Παλιότερα έβαζε και χρηματικά πρόστιμα σε αυτούς που δίκαζε, αλλά λόγω κρίσης, μένει μόνο στη διαδικασία του δικαστηρίου.


Ου Καδής του παν΄ Βαθιού σας προσκαλεί και φέτος για πολύ γέλιο και σάτιρα.

Οι φωτογραφίες είναι από την περσινή αναβίωση του εθίμου.

Εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στους συντελεστές, αν και τη θεωρούμε σίγουρη.

Μην το χάσει κανείς!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.