Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Ετοιμάζεται αποστολή για τη Δράμα μελών του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ για συμμετοχή στα λαϊκά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής

Χρόνια Πολλά με υγεία και χαρά σε όλο τον κόσμο.

Αποχαιρετούμε και τα φετινά Χριστούγεννα και πάμε ολοταχώς προς τον ερχομό του νέου χρόνου.

Στο makissamos blog θα αποχαιρετήσουμε τη νέα χρονιά με τα τελευταία άρθρα που μόνο αισιόδοξα μηνύματα μπορούν να μεταφέρουν για το νέο έτος που περιμένουμε.

Μια ευχάριστη είδηση είναι αυτή της Σαμιώτικης αποστολής στη Δράμα μέσω του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ.


Η Δράμα αλλά και ο νομός Δράμας ευρύτερα κρατά ολοζώντανη την παράδοση όλο τον χρόνο, πολύ περισσότερο όμως τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου με εντυπωσιακά λαϊκά δρώμενα. Ζωντανεύουν οι τραγόμορφες φιγούρες των Μπαμπούγερων, μορφές που ξεπηδούν από τη λατρεία της Μητέρας Γης και του θεού Διονύσου.

Σε πολλά χωριά της Δράμας διαδραματίζονται τα δρώμενα του Δωδεκαημέρου και ιδιαίτερα στο Μοναστηράκι, τον Βώλακα, τον Ξηροπόταμο, την Πετρούσα, τους Πύργους, την Καλή Βρύση και την Καλλίφυτο, τα οποία έχουν κυρίως σχέση με τη Γη, τα πνεύματα και την αιώνια μάχη του καλού με το κακό. Η κυρίαρχη μορφή σε αρκετά από αυτά τα δρώμενα είναι οι «Αράπηδες», άνθρωποι μεταμφιεσμένοι με κατσικοδέρματα και με πρόσωπα μαυρισμένα με αιθάλη, που τραγουδούν και χορεύουν, ξορκίζοντας τα κακά πνεύματα.


Όλα αυτά τα εντυπωσιακά δρώμενα θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά μέλη του Χορευτικού Ομίλου Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ σε αποστολή του Ομίλου στη Δράμα, προσκεκλημένοι από τα Εκπαιδευτήρια Ελληνικής Παράδοσης, τον φίλο και χοροδιδασκάλο Αλέξανδρο Καρατζόγλου και την Αμαλιά Φιλιάδου.

Οι Σαμιώτες συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν φίλους χορευτές από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, αφού τις ημέρες αυτές η Δράμα είναι πόλος έλξης χιλιάδων χορευτικών σωματείων.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην αποστολή και επιστρέφοντας από τη Δράμα θα σας έχουμε αναλυτικό αφιέρωμα με όσα διαδραματίστηκαν εκεί.


Ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου – ΧΟΡ.Ο.Σ αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως χαρίζει στα μέλη του στιγμές παράδοσης και πολιτισμού, κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη στις μέρες μας.

Καλό ταξίδι στους συμμετέχοντες και καλή μας αντάμωση με τους φίλους μας εκεί στη Δράμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.