Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Στιγμιότυπα από το έθιμο του ‘Καδή’ στο Άνω Βαθύ με γέλιο και μεράκι

Μέσα στους ρυθμούς των υποχρεώσεων δεν είχαμε προλάβει να σας παρουσιάσουμε στιγμιότυπα από το έθιμο του ‘Καδή’ που αναβίωσε για μία ακόμη χρονιά με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 19/2, από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Σάμου ‘Ο Καπετάν Λαχανάς’, στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας.


Το έθιμο αυτό έχει καταβολές από την Τουρκοκρατία και ο ‘Καδής’ έρχεται κάθε αποκριά να «δικάσει» τα στραβά και αστεία του τόπου μας αλλά και να επαινέσει όσα καλά γίνονται στον τόπο μας.

Οι θεατές παρακολούθησαν μια σειρά από σατιρικά σκετς, τα οποία χάρισαν στιγμές γέλιου και καλοπροαίρετης σάτιρας. Οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν εξαιρετικές και μάλιστα ήδη πρότεινα σε κάποιους από αυτούς να αρχίσουν καριέρα και στο θέατρο.



Τα κείμενα είχε γράψει η Μαριγούλα Τακτικού, στην οποία αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, μαζί με τα μπράβο και σε όσους έδωσαν σάρκα και οστά σε αυτά τα πολύ όμορφα μικρά σκετς. Η σάτιρα της Μαριγούλας άγγιξε με το γάντι θέματα τοπικά, αλλά και θέματα της πολιτικής σκηνής της χώρας μας αλλά και όλου του πλανήτη.


Ο πρόεδρος του ‘Καπετάν Λαχανά’ Μανώλης Φρατζής στο ρόλο του ‘Καδή’ με το δικό του μοναδικό τρόπο «δίκασε» τους τοπικούς άρχοντες (τους λίγους που ήταν εκεί εκεί!!!!), αλλά επαίνεσε και τα καλά που γίνονται στον τόπο μας.



Συγκινητική για όλους ήταν η στιγμή που ο πρώην Δήμαρχος Βαθέος Φίλιππας Πετρούσκας μίλησε για τη σημαντικότητα της αναβίωσης του εθίμου (και που παρεμπίπτοντος μας λείπει το έργο του), ενώ θερμά ευχαριστώ τον «Καδή» για τα καλά λόγια που είπε τη στιγμή που με φώναξε να με επαινέσει για την προσεχή εκπροσώπηση μου στο Μόντρεαλ του Καναδά με χορούς της Σάμου.


Φυσικά δεν έλειπε και η σαμιώτικη τσαμπούνα και ο τσαμπουνιέρης Μανώλης Λεβησιανός με τους αποκριάτικους σκοπούς.


Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους όσους συμμετείχαν στα σκετς και τη διοργάνωση, ενώ δε θα πρέπει να παραλείψουμε τις γευστικές λιχουδιές (τηγανίτες, σουβλάκια κ.α.) που πρόσφερε ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος.

Είναι όντως σημαντικό να μη χάνονται τα παραδοσιακά δρώμενα του τόπου μας και ευχόμαστε και του χρόνου να είμαστε όλοι εκεί να ζήσουμε στιγμές γέλιου και σάτιρας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.